Beste geinteresseerden in de projecten van deze stichting,

Het is inderdaad al weer even geleden dat er door deze blog schrijver een bericht is geplaatst. Ik merk via andere kanalen dat blogs over mijn activiteiten hier worden gewaardeerd en sommigen daar hals reikend naar uitkijken. Dat is mooi natuurlijk en is stimulerend voor een nieuwe poging. Dat ik daar niet wekelijks aan toekom komt doordat lang niet op alle plaatsen waar ik naar toe ga een internet verbinding aanwezig is en dat ik daar een geruime tijd voor achter de computer moet zitten. Ook voor de nodige inspiratie. Dus enig begrip hiervoor.

Om maar te beginnen met mijzelf persoonlijk. Het gaat goed al moet je toch weer even wennen aan dingen die anders gaan dan wat je in Nederland gewend bent. Dit kan zijn uitval van stroom, benodigde materialen die je op verschillende adressen bij elkaar moet scharrelen, mensen die naar een begravenis moeten enz. Daar komt nog bij dat iedereen met elkaar in het ki Swahili communiceert. Waar ik flarden van opvang maar het niveau voor gevorderden gaat nog boven mijn pet. Alleen als er rechtstreeks met mij wordt gecommuniceerd gaat dat meest in het Engels. Af en toe wat darm ongemakken … door het andere eten. Maar als je rustig blijft is het prima uit te houden.

Reis: Op maandag 2 augustus vanaf Schiphol met Kenia airways vetrokken richting Tanzania. Met een overstap in Nairobi. Daar overgestapt in een kleiner vliegtuig richting Dar es Salaam de voormalige hoofdstad van Tanzania. Hier kwam ik s’avonds om ong. 8 uur aan. Prima vlucht dit keer zonder enig oponthoud. Met het nummer wat ik heb van de mij bekende betrouwbare taxi chauffeur contact gemaakt die mij naar een hotelletje bracht voor de overnachting. Afspraken gemaakt voor de volgende dag.

Voor ambassade in Dar es Salaam.
Op het strand in Dar es Salaam
Verkopers van een soort fruit “rambutan (Engels)” of ” shoki shoki (Swahili) ” wat groeit op Zanzibar.
Verkoper van vliegers op het strand van Dar es Salaam.

Goed geslapen en ontbeten vond ik mr.Reagen (chauffeur) op de afgesproken tijd om mij naar de Duitse ambassade te vervoeren. Hier had ik een afspraak met de consult betreft herstel en restauratie van gebouwen uit de koloniale periode. Hier na mijn uitleg een goed gesprek gehad en grote belangstelling is mij verzekerd. Dit is natuurlijk leuk daar ik kan doorgaan met dit initiatief en de mogelijkheid tot financiële ondersteuning aanwezig is. (zie project Lupingu). In de middag heeft Reagen mij wat van Dar es Salaam laten zien. Daarna terug naar het resthouse. Volgende ochtend vroeg op voor de bekende busrit richting Njombe. Kaartje en stoel gekocht en besproken de avond ervoor.

Njombe

In Njombe aangekomen was het mogelijk een kamer met goede douche te huren van een gepensioneerde ambtenaar van het onderwijs. Hier kan ik ook geheel zelfstandig koken. Dit geeft mij wat meer privacy en geen last meer van starende kinderen van Laban naar mzungu. Daar het voor een langere periode is heb ik over de prijs een goede afspraak kunnen maken.

Hierboven een afbeelding van de markt in Njombe. In het midden een waterproject voor een technische school. En rechts zit ik bij de kapper die het nog aanwezige haar in fatsoen brengt.

Bij aankomst in Njombe weer een bezoek gebracht bij immigration zodat daar mijn aanwezigheid bekent is.

Lupingu

Met Vincent naar Lupingu vertrokken. Samen met Vincent de situatie van de gebouwen bekeken. Hij zal een BOQ (bill of quantity) opstellen voor de Duitse ambassade en de “Gerda Henkel Stiftung” die overwegen de renovatie te financieren. Hierboven rechts een administrateur van de parochie bij de prachtige kast indertijd door de Benedictijnen aangebracht!

Links de boeken waarin vanaf het begin de bewomers met periode worden beschreven!

Rechts bewoning van de geestelijken. Waar dus nu fr. Chrysantus in verblijft.

In de baobab Lupingu

Leuk is het verhaal van de eerste Benediktijn die een aantal nachten in een holle baobab heeft overnacht. Dit moest ik natuurlijk zien daar het moeilijk is je daar een voorstelling van te maken! Het is inderdaad een gigantische boom eigenlijk meerdere met elkaar vergroeide bomen met een enorme ruimte erbinnen! Hier zit ik met de jonge counsillor (Jackson) van Lupingu in deze ruimte. Een ervaring!

Ludewa/Amani

In Ludewa mij weer aan moeten melden bij immigration daar dit een ander district is dan Njombe!

Hier wat afbeeldingen van het macadamia project in Amani. Er zijn een aantal watertanks geplaatst voor de nodige irrigatie. De bomen groeien goed maar water is natuurlijk een vereiste. Ook hebben we aanwijzingen gegeven voor het snoeien. Het is de bedoeling dat het productie bomen worden en geen struiken!

In Amani is het leuk in het weekend jongeren te zien dammen! Dit gebeurt aardig fanatiek!

Daar dus ruim een week met de boeren gesprekken gehad en hun landerijen bezocht.

Njombe

Kwekerij van macadamia bomen in Njombe.

In Njombe druk geweest met de nursery. o.a. met het enten van de bomen. Op de varieteit “Boumont” (sterk wortel gestel) plaatsen we de varieteit Ïntegrifolia” (productie van de macadamia.) Dit is een bewerkelijk klusje!

Afsluiting

Wel mensen dit was zo’n beetje in het kort waar ik mij mee heb vermaakt. De bedoeling is dat ik binnenkort als mr. Francis van Caritas in Mbeya weer terug is, naar Mbeya ga. Dit voor het bekijken van het project in Itumpi en het krijgen van gegevens/beelden van project in Mpolo/Itambo.

Verder moeten er aanvraag formulieren worden ingevuld voor de Duitse ambassade en de “Gerda Henkel Stiftung”. Dit moet nodig gebeuren maar het wachten is op gegevens betreft de kosten. Ik wil dat niet met de natte vinger opstellen. Trouwens hier heb ik Vincent opgezet die dit ook nauwkeurig wil doen daar hij straks verantwoordelijk is voor de uitvoering en budget bewaking!

Ik hoop dat jullie een indruk hebben gekregen. Dit blog heeft een tijd op zich laten wachten maar daar heb ik het al over gehad. Ik hoop dat ik hiermee jullie interesse weer heb geprikkeld.

Groet,

Oprichter Stichting WATER is LEVEN

Geef een reactie

Je email adres wordt niet gepubliceerd. Required fields are marked *

Post comment