Heenreis.

Beste mensen, hier wil ik jullie graag wat vertellen over mijn ervaringen die ik opdoe tijdens mijn reis dit keer naar Tanzania. Ik vertrek op 1 oktober naar Tanzania. Op maandag 5 november hoop ik weer op Schiphol terug te keren. Het eerste gedeelte wordt uitgevoerd door de KLM met een 747. Een van de laatste vluchten met dit type! Als ik om 14:00 uur met vlucht KQ1565 van Amsterdam met bestemming Nairobi vertrek heb ik op de 8 uur durende vlucht alle tijd om mijn gedachten te laten gaan over mijn projekten in Tanzania! Wat zal ik aantreffen? Om 22:14 land ik veilig in Nairobi (Kenia) Ik bevind mij nu in een andere tijdzone (+1 uur!) Het is hier al weer lekker Africa. Klamme lucht =/-25 graden. Hier moet ik wachten op mijn volgende vlucht om 23:49 richting Dar es salaam de hoofdstad van Tanzania. Dit gedeelte wordt uitgevoerd door AirKenia in een Embrayer. Op dinsdagochtend kom ik om 01:08 aan in Dar es Salaam. Hier kan ik gelukkig vrij gemakkelijk door immigration en zelfs ook door customs! Als customs de inhoud van je koffer wil zien kunnen ze soms wat moeilijk doen over wat spulletjes die ze daar aantreffen. Ook mijn taxi chauffeur die ik had afgesproken stond keurig op mij te wachten. Hij brengt mij naar een hotel vlak bij het busstation in Dar es Salaam. Dit busstation is aan de andere kant van de stad maar op dit tijdstip is er nog weinig verkeer. In dat hotel een prima nacht gehad wel met een moskee op 100 meter afstand. De volgende morgen had ik een afspraak op de Nederlandse ambassade met de attache dhr. Holwerda over het macadamia projekt wat ik aan het opzetten ben. Van hem wat nuttige adviezen en adressen gekregen. Kort stukje buiten gelopen. Daarna weer naar het busstation waar ik een kaartje heb gekocht met de fa. Galaxy (bussen met veiligheidsgordels!) voor mijn reis naar Njombe de volgende dag. Stoel gereserveerd op vierde rij bij het gangpad. Om 6 uur de volgende ochtend gaat de bus vertrekken! Handgeschreven kaartje gekregen als bewijs. Beetje rondgekeken op dit busstation. Er staan daar honderden bussen van verschillende maatschappijen in verschillende kleuren! Een prachtig gezicht! Mijn route die ik de volgende ochtend vroeg moet lopen goed in mijn hoofd geprent! Terug naar het hotel en vroeg naar bed. De volgende ochtend om 04:30 opgestaan. Alles inpakken en naar de eetzaal. Niemand aanwezig voor het ochtend wat was beloofd dat dat al vanaf 04:00 kon worden genuttigd. Ik roepen, in de keuken kijken, niemand. Zie ik ineens een paar gekleurde voeten tussen de tafels liggen! Dat moet degene zijn die mijn ontbijt gaat verzorgen. Voorzichtig een paar schopjes tegen die voeten en de man is al weer snel overeind. Ontbijt en naar de bushalte. Bij het kantoor van de fa. Galaxy staat mijn bus klaar tussen alles andere bussen die al die mensen naar andere windstreken in dit immense land zullen gaan vervoeren. Het is nog aarde donker. Bagage onderin, bus in al snel vol. Ik heb mijn besproken plek. De bus is een grote ZhongTong geproduceerd in China. Klokslag 06:00 geeft de chauffeur met een schelle en harde claxon te kennen dat hij wil vertrokken! Bagage luiken dicht, gordels vast! Motor buldert! Helaas op hetzelfde tijdstip willen er nog honderd concurrenten vertrekken! Maar mijn bus is de grootste met de luidste claxon! Met een beetje machtsvertoon staan we na een tijdje vooraan. Op de bus staat: God is mighty! De stad door onder het motto als je maar flink de vaart erin houd springt iedereen wel aan de kant. Mijn rit naar Njombe is begonnen! Ik probeer wat te slapen maar in de bus hangt een tv waar luid Gospels op te horen zijn. Maar een prima tocht met o.a. door Game park Mikumi! Ik kom om 19:30 aan in Njombe waar Laban samen met Christopher al staan op te wachten. Een zeer hartelijk welkom! Karibu karibu sana!

Onderwerp volgend stukje: Macadamia projekt.