.

Amani - bron met pomp op zonne-energie

Hier is een waterwell aangelegd van 40 m. diep. Voor het opslaan van water is een watertank geplaatst waarin 1000 ltr. Water kan worden opgeslagen voor huishoudelijk gebruik en voor irrigatie voor de verbouw van groenten en macadamia noten. Een vrouwenclub is opgericht voor de verbouw van groente. De pomp die moet gaan werken op zonne-energie en de hiervoor benodigde zonne-collectoren zijn geplaatst.

Hier is goed te zien hoe het frame voor de zonne collectoren over de weg van Njombe naar Amani is getransporteerd! Daar er een spanning moest worden opgewekt van in totaal 27V. is er gekozen voor 3 panelen in serie geschakeld.

Voor het goed afsluitbaar maken van installatie moesten er nog betonnen palen worden gestort voor het plaatsen van een metalen toegangshek. De pomp is geplaatst en aangesloten. Voor de werking is een controlbox hoog op de toren gemonteerd. Op deze controlbox zijn de panelen, pomp en de vlotter in de tank aangesloten.

Resultaat is een geheel automatisch werkende water voorziening. Twee tappunten en een voorraad van 1000 ltr. die bij een laag niveau automatisch wordt aangevuld.

Projectnr.: 20191050/1   Projectkosten: € 5.000,-

Donor: Waterbedrijf Oasen uit Gouda

Gerealiseerd: oktober 2020