Beste geinteresseerde lezer,

Daar er alweer 2 van de 3 maanden die ik hier in Tanzania ga verblijven zijn verstreken wordt het weer tijd wat van mij te laten horen. Gelukkig gaat het tot nu toe met de gezondheid goed. Men gaat hier erg relaxed om met covid 19. Dit is wat ik zo lees wel wat anders in Nederland! Maar ik hoop natuurlijk dat de overheid hier gelijk heeft als ze zeggen, in Tanzania is geen corona. Begin wel nu al te bedenken hoe ik over krap een maand weer terug moet vliegen daar ze in Kenia het stadium van ontkenning voorbij zijn.

Maar nu eerst wat over de projecten:

Itumpi, Songwe region.

Voor het monteren van de aansluitingen vanuit de binnenkant van de watertank.

Voordat beide watertanks voor 5000 ltr. water konden worden aangesloten moest er eerst iemand voor plaatsing naar binnen voor het naar buiten duwen van de aansluiting door het geboorde gat! Ook de grootte van de tanks is nu goed te zien. Voor de plaatsing hadden we aan beide zijden een tijdelijke stellage gebouwd. Dit omdat er naast de tanks weinig sta ruimte nog over is. Hier zijn beide tanks met inspanning van veel handen op het platform geplaatst. Het aansluiten van de aan- en afvoerleidingen kan nu beginnen. Ook is de vlag geplaatst met de naam van de donor van dit project: waterleiding bedrijf Oasen in Gouda. Van boven af kan je hier de aansluiting zien van de wel. De elektrische pomp die water oppompt op 110 mtr. diepte hangt aan 2 touwen. Verder de leiding voor de verbinding met de tank. Dit wordt afgedekt met een zwaar putdeksel.

Dit is een afgewerkt tappunt. Zeer hygienisch afgewerkt met een z.g. apron. De verharding van cement die er omheen is aangebracht. Op afschot zodat gemorst water via de goot terug loopt naar een retour punt.

Toegang controle ruimte.
Toegang controle ruimte.
Binnenkant controle ruimte.
Controle ruimte voor bedienen van de pomp.

Aanzicht van de watertoren met de toegang naar de controle ruimte. Hier kan de verantwoordelijke de pomp aan en uit zetten.

Ook een afbeelding van de binnenkant met de stroom aansluiting. De mensen kunnen zelf besluiten of ze daar een lichtpunt willen.

Die uitgehakte sleuf wordt nog opgevuld.

DCIM100MEDIADJI_0044.JPG

Hierbij een lucht opname van de plaats Itumpi, waar de mensen wonen die nu dankzij Oasen de beschikking hebben over water voor huishoudelijk gebruik en voor irrigatie van de gewassen.

Afmaken en installeren pomp, waterproject in Amani (region Ludewa)

Hier is goed te zien hoe het frame voor de zonne collectoren over de weg van Njombe naar Amani is getransporteerd! Daar er een spanning moest worden opgewekt van in totaal 27V. is er gekozen voor 3 panelen in serie geschakeld. Rechts de geplaatste panelen met daaronder de afgesloten wel.

Voor het goed afsluitbaar maken van installatie moesten er nog betonnen palen worden gestort voor het plaatsen van een metalen toegangs hek. De pomp is geplaatst en aangesloten. Voor de werking is een controlbox hoog op de toren gemonteerd. Op deze controlbox zijn de panelen, pomp en de vlotter in de tank aangesloten.

Resultaat is een geheel automatisch werkende water voorziening. Twee tappunten en een voorraad van 1000 ltr. die bij een laag niveau automatisch wordt aangevuld.

Water voor huishoudelijk gebruik en irrigatie (groente tuin)

Macadamia project.

Hierboven is goed te zien dat de bomen van het macadamia project gestaag groeien. De eerste droge periode van 7 maanden geen regen hebben de meesten goed doorstaan. Zo ook de mogelijke aantasting door insecten als b.v. mieren en sprinkhanen. Over de laatste kwamen wat verontrustende berichten uit Somalie en Kenia. Gelukkig zijn die hier in het zuiden van Tanzania nog niet in grote getalen gesignaleerd! Ook de meeste van de deelnemende boeren zijn nog zeer gemotiveerd. Middels gebruikte waterflessen wordt indien nodig middels een druppel systeem de bomen voorzien van water. Voor de intensivering van de irrigatie in de toekomst worden oplossingen bedacht.

Nursery Njombe

Hierboven wat afbeeldingen van de macadamia kwekerij in Njombe. Links boven de afgesloten put met daarin een electrische pomp. De pomp vult de watertank rechts onder. In het midden vrouwen bezig met de macadamia zaden (ras: Beaumont). Deze zaden moet allemaal stuk voor stuk op een vochtig bed worden uitgelijnd d.w.z. met het puntje naar beneden! Dat wordt afgedekt met hooi en vochtig gehouden. Na een week of 2 kunnen deze gekiemde boompjes worden verpot. De boompjes rechts boven kunnen in februari worden geënt met een ander ras. (integrifolia). Na 2 jaar zijn deze boompjes klaar voor de verkoop. Hiervoor is veel interesse!

Dat was dus wat informatie over de projecten waar ik zoal met Laban Kaduma mee bezig ben geweest. De komende maand is het de bedoeling dat er waterwellen worden geplaatst in Ikuna en in Ifuna. Hierop komen “rope pumps”. Van de voortgang zal ik in een later stadium wat berichten.

Wat betreft mijzelf het gaat goed gelukkig. Geen last van allerlei mogelijke narigheden. Maar het blijft natuurlijk wel oppassen! Wat betreft corona dan heb ik soms het gevoel hier veiliger te zijn dan in Nederland! Maar of dat waar is….

Inmiddels ben ik mij natuurlijk over aan het informeren over de retourreis in Nederland. KLM heeft zich teruggetrokken uit Tanzania. Voorts is het aantal vluchten tussen Dar es Salaam en Nairobi geminimaliseerd. Eenmaal in Nairobi staat de KLM weer klaar.

Oktober is hier een spannende maand! Met als climax 27 october de verkiezingen! Natuurlijk merk ik dat goed. Ik houd mij strikt aan de adviezen!

Lieve mensen, ik hoop dat deze informatie voldoen aan jullie wensen. Via whattsapp of email kunnen jullie natuurlijk vragen stellen.