Het is al weer bijna een maand geleden dat ik richting Tanzania vertrok. Tijd gaat ook hier voor mij best behoorlijk snel! Dus misschien wel leuk hier wat informatie te plaatsen over mijn ervaringen. Tussen het bezoeken van projecten door bivakkeer ik in een kamer die aangebouwd is aan de garage bij het huis van Laban. Bij mijn komst bleek dat Laban een gedeelte van zijn opslagruimte die bereikbaar is vanuit de garage heeft opgeofferd voor een prachtige badkamer met een echt toilet! Dit gerief is nu vanuit mijn kamer bereikbaar. Ik hoef dus voor een wasbeurt niet meer gebruik te maken van de badkamer is het huis van Laban en zijn familie. Ook was Laban in het bezit van een gas tankje met een pit. Die heb ik laten vullen en kan dus nu zelf mijn eten koken. Op de markt in Njombe is best het een en ander aan groente, aardappels, rijst en macaroni te koop.

Ook heb ik 2 plaatselijke slagers gevonden die mij verzekeren dat het vlees vers is. Voor de zekerheid kook ik het vlees eerst voordat het voor ik het ga bakken. Ook ben ik al een paar keer op de Kibena club geweest. Dit vooral in het weekend! De barman daar is een liefhebber van een potje tennis en heeft inmiddels de wat verwaarloosde betonnen tennisbaan wat opgeknapt en het net gerepareerd! Van clubleden van de tennisclub in Nederland heb ik een aantal rackets gekregen die ik hier mooi kan gebruiken. Met elkaar sporten geeft ook hier een leuke ontspannen relatie.

Wat betreft het weer heb ik geen klachten. De nachten en avonden zijn wat frisjes maar dat is wel lekker bij het slapen. Overdag een fris begin maar al snel loopt het kwik op tot een 25-27 graden. Let op ik heb het nu over Njombe. In Mbeya is het hoger daar dit lager ligt. Sommige dagen zijn in Njombe wat bewolkt maar tot nu toe geen spatje regen! Dus de vele onverharde wegen zijn goed zonder slippartijen begaanbaar. Wel stoffig! Maar Laban heeft inmiddels een eigen carwash plaats bij een eigen wel in Njombe aangelegd. Ook dit geeft werkgelegenheid.

In Njombe zijn we ong. 7 maanden geleden gestart met het opzetten van een kwekerij voor macadamia boompjes (varieteit: Beaumont). De ong.10000 boompjes groeien tot nu toe goed maar hebben wel regelmatig een sproeibeurt nodig. Dit is goed mogelijk daar we daar een eigen wel met 5000 ltr voorraadtank en een aantal tappunten hebben aangelegd. Ter bescherming tegen verbranden door de zon is erboven een schaduw net bevestigd. Na 2 jaar kunnen deze boompjes worden verkocht. Maar eerst moeten ze nog worden geënt met een goede vruchtdragende soort. (protecea integrifolia) Veel mensen in Njombe hebben grote interesse in het planten van een macadamia noten boom dus dit ziet er veelbelovend uit wat betreft opbrengst maar ook werkgelegenheid. Als we een geschikte caretaker hebben gevonden mag die in het huis gaan wonen. Dit met als wederdienst het verzorgen (water geven) En bewaken van de macadamia boompjes met installatie.

Op donderdag 20 augustus zijn we, Laban, ik en 2 werknemers vertrokken naar Itumpi. Dit voor een waterproject wat gedoneerd wordt door Oasen waterleidingbedrijf. In een kleine week is de fundering gelegd voor het platform voor de 2 watervoorraad tanks van 5000 ltr. elk. Erg afgelegen dorp met primitieve overnachting. Wel een avontuur.

Na een 5 tal dagen zijn we teruggereden naar Njombe. Vandaag allerlei inkopen gedaan voor het installeren van de waterinstallatie. Morgen vertrekken we vroeg voor het afmaken van dit project. Hiervan zal ik t.z.t. verslag doen.